Welkom in de wondere wereld van Casa Curiosa!

Achtergrond

Geschreven Op: 2020-07-19 13:50:25

Prachtige arts & crafts uit Marokko

 

In 2015 was ik met mijn dochters, voor een korte trip, in Marrakech. Lopend door Marrakech waan je je in een sprookje van 1001 nacht. Je komt ogen te kort! Lopend over de souks zagen we de meest prachtige spullen!

In de oude stadsgedeeltes worden allerlei ambachten beoefend en verkocht. Je hebt daar de leerlooierijen (waar het heel indringend rook), maar ook gedeeltes vol kruiden, kleden, kussens, aardewerk en lampen. De tapijten zijn de zogeheten kelims, hier is marrokko beroemd om! Deze worden met de hand gemaakt door voornamelijk de Berber gemeenschap. De Berbers komen oorspronkelijk uit het Atlas gebergte, waar ze in kleine, stenen dorpen wonen. Van deze prachtige Kelim tapijten worden unieke kussenhoezen en poefs gemaakt.

Een kelim wordt platgeweven, waardoor er een soort 'mat' ontstaat. Vaak zijn de kleinere motieven datgene wat een betekenis heeft. De motieven in de kelim worden daarom 'kam'genoemd. Vroeger werd dit type Marokkaanse kleden geverfd met natuurlijke kleurstoffeb die uit planten werden gehaald. Doordat het natuurlijke kleuren zijn, was het ook altijd lastig om bijvoorbeeld dezelfde kleur 'groen'te krijgen. Dit duurde heel lang en was arbeidsintensief. 

Kelim vloerkleden gebruikt als bidkleed of cadeau gegeven bij een huwelijk.

De spullen die ik voor Casa Curiosa heb ingekocht zijn met zorg uitgezocht op de souk in Marrakech door een contactpersoon. Schitterende poefs van vintage kelim (dus gemaakt middels het oorspronkelijke proces), leren poefs met mooi bewerkte bovenkanten, die gemaakt worden in de binnenstad van Marrakech en geweldige kleurrijke berber manden.

De berber manden worden o. a. gemaakt in het zuiden van Marokko in de buurt van de Sahara woestijn. Deze worden op ambachtelijke manier met de hand gevlochten van zeegras om hierna versierd te worden met overgebleven wol. Deze verbazingwekkende tijdrovende techniek maakt van een mand een heus kunstwerk!

De Berbers staan bekend om een zeer expressieve manier van decoreren. Zo maken ze geometrische patronen in de manden in explosieve kleurcombinaties. De manden zijn van oorsprong broodmanden maar er werd ook thee of andere producten in bewaard. 

 

Geschreven Op: 2020-07-19 13:50:25

De Hmong uit Vietnam

In een klein stadje in Frankrijk raakten mijn man en ik aan de praat met een mevrouw die daar een geweldig winkeltje heeft vol met de meest prachtige spullen uit Azië. Met name uit Vietnam en Laos. De dame vertelde ons dat zij in de wintermaanden altijd haar winkel sloot en dan met een reizend volk; de Hmong, meereisde door het noorden van Vietnam en Laos. 

De Hmong is een grote bevolkingsgroep die heel lang geleden vanuit het zuiden van China naar het noorden van Vietnam, Laos, Myanmar en Thailand is vertrokken. De Hmong staat bekend om hun prachtige, kleurrijke en handgemaakte kleding en accessoires. Alle kleding wordt met de hand geverfd met bijvoorbeeld de natuurlijke kleurstof indigo of met de hand geborduurd. De borduursels zijn zeer gedetailleerd en kleurrijk en kun je vooral terugvinden in de kraag van de blouses, in hun beenwarmers, rokken, tassen en kussens. 

Het gesprek met deze dame liet mij niet los, evenals de prachtige stoffen die de Hmong maken. Wat maakte dat, toen we plannen maakten voor een volgende grote reis, we uitkwamen bij Vietnam. Een fantastisch land met hele vriendelijke mensen en een onvoorstelbaar mooie natuur. In heel Vietnam worden producten van de Hmong verkocht maar de bakermat is in het noorden; Sapa. We zijn daar naar een grote markt geweest, Bac Ha waar verschillende stammen van de Hmong van heinde en verre komen om hun spullen te verkopen. Een markt vol met kleurrijke vrouwen en kinderen die daar hun inkopen doen, kletsen en eten met elkaar. We keken onze ogen uit! 

Er zijn verschillende stammen binnen de Hmong, de bekendste zijn de Zwarte Hmong en de Bloemen Hmong. Maar naast deze twee heb je ook de Witte Hmong, Rode Hmong, Groene Hmong en ook de Chinese Hmong. 

De Zwarte Hmong staan bekend om hun handwerk en hun traditionele indigo blauwe kleding. De Bloemen Hmong dragen expressieve, kleurrijke kleding. Het is niet moeilijk om ze te herkennen op markten in Bac Ha. 

 

 

Omdat ik het handwerk van de Hmong zo mooi vind wil ik dit ook graag verkopen vanuit de webshop. Op dit moment is het er nog niet maar binnenkort ga ik prachtige tassen en kussenhoesjes inkopen. Ik ben heel benieuwd of jullie er net zou enthousiast van worden als ik!